Turvallinen kaupankäynti

Käytetyn tavaran kauppa on yksinkertaista toimintaa, josta selviää maalaisjärjellä. Useimmat ihmiset ovat rehellisiä ja useimmiten kaikki sujuu mukavasti. On kuitenkin hyvä olla tietoinen muutamista seikoista.

Käytä maalaisjärkeä

Jos jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta se on myös useimmiten sitä. Ole varovainen jos myyjä yrittää painostaa sinua nopeisiin kauppoihin. Tarkista tavaran kunto huolellisesti ja jos mahdollista pyydä saada nähdä alkuperäinen kuitti. Jos takuuaikaa on vielä jäljellä sinun tulee saada mukaan myös takuutodistus. Säilytä yhteystiedot ja alkuperäinen ilmoitus.

Maksaminen

Suositeltavaa on, että tavara ja raha vaihtuvat samanaikaisesti. Ei kannata lähettää rahaa ilman, että on nähnyt tuotetta. Vaikka myyjä ilmoittaa henkilötietonsa tai pankkitilin numeron ei se suojaa sinua huijaukselta. Pyri järjestämään maksutapahtuma julkisella paikalla kuten pankissa tai liikkeessä. Ole varovainen jos kuljetat suuria summia mukanasi.

Suojaa henkilötietosi

Henkilötietosi kuten nimi, osoite, puhelinnumero, henkilötunnus, kirjautumistiedot tai pankkikortin ja passin tiedot ovat arvokkaita ja helposti väärinkäytettävissä. Vaikka tietenkin on tärkeää tietää kenen kanssa kauppoja tekee ei kuitenkaan koskaan tulee antaa enemmän tietoja kuin on tarpeellista.

Varkausalttiit tavarat

Elektroniikka, polkupyörät ja moottoripyörät ovat tavaroita joita ostettaessa kannattaa olla erityisen valppaana. Vaikka olisit ostanut tavaran ‘hyvässä uskossa’ on alkuperäisellä omistajalla aina oikeus saada omaisuutensa takaisin. Pyydä saada nähdä alkuperäinen kuitti. Jos epäilet, että tavara on varastettua ota yhteys poliisiin. Mikäli olet jostain syystä epävarma, älä tee kauppoja.

Eläinten ostaminen

Ole erityisen tarkkana ostaessasi lemmikkiä luokiteltujen ilmoitusten kautta. Älä koskaan osta eläintä tietämättä sen taustoista. On hyvin tärkeää tietää missä eläin on syntynyt ja kuka sen on kasvattanut. Paljon hyödyllistä lisätietoa löydät kennelliiton sivuilta: http://www.kennelliitto.fi/koirat/ala-tue-pentutehtailua.

Vastuu

Koska ilmoitukset ilmoitusopas.fi: n sivuilla kerätään automaattisesti ja muilta sivustoilta, emme voi taata niiden oikeellisuutta.